REMEMBER BLEIBURG MASSACRE - DO NOT HATE - DO NOT FORGET ISKAZI - SVJEDOČANSTVA ISTINA O STRADANJU, MUČENJU I NEHUMANIM POSTUPCIMA OD STRANE SRBA PREMA HRVATIMA I MUSLIMANIMA NA PODRUČJU BOSNE I HERCEGOVINE CIJI JE KRAJNJI CILJ BIO STVARANJE ETNICKI ČISTE VELIKE SRBIJE....  - VIŠE
Blaiburg

 

2008.10.18. - KRŠĆANSKI AKADEMSKI KRUG

Damir Borovcak to hrvatskim prijateljima

 

NOVA PRISUTNOST

KRŠĆANSKI AKADEMSKI KRUG

POZIVAJU VAS
na susret i predstavljanje
dvaju brojeva časopisa za intelektualna i duhovna pitanja
Nova prisutnost
posvećenih o drugoj obljetnici smrti
dr. sc. Željku Mardešiću,
sociologu religije i zauzetom vjerniku laiku,
suutemeljitelju Kruga i časopisa

u četvrtak, 23. listopada 2008. u 18.00 sati u Branjugovoj 1, u Zagrebu
(nasuprot spomenika Augustu Šenoi)

Tijek susreta:
18.00 Riječ dobrodošlice
Petar Barun, predsjednik Kršćanskoga akademskog kruga

18.10 Znanstveni časopis Nova prisutnost i mogućnost suradnje
Prof. dr. sc. Josip Balabanić, glavni i odgovorni urednik

18.20 Dr. sc. Željko Mardešić – život i djelo
Prof. dr. sc. Tonči Matulić, član predsjedništva Kruga

18.40 Razgovor i prijedlozi nazočnih

Voditeljica susreta
dr. sc. Katica Knezović, zamjenica glavnoga i odgovornog urednika

Oba broja časopisa bit će ponuđena uz 50% popust, uz dobivanje jednoga besplatnog primjerka prijašnjih brojeva Nove prisutnosti.

U Zagrebu, 13. listopada 2008. Petar Barun
predsjednik Kršćanskoga akademskog kruga
(tel. 098 39 59 50 e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript )


Zagreb, 13. listopada 2008.
Poštovani,
svjesni dragocjenosti vašega vremena, kako bismo vam olakšali odluku glede odaziva na naš poziv, rado bismo vam ukratko predstavili Kršćanski akademski krug i njegov časopis za intelektualna i duhovna pitanja Nova prisutnost. Ukoliko pak budete spriječeni i ne mognete se odazvati našem pozivu, ovime ipak možete dobiti kratak uvid u najvažniju poruku našega susreta.
Udrugu Kršćanski akademski krug osnovala je 2003. godine skupina kršćanskih intelektualaca koji su sudjelovali na Simpoziju hrvatskih vjernika laika u Osijeku, 5. i 6. listopada 2001. Prvi predsjednik bio je dr. sc. Željko Mardešić, sociolog religije. Odmah se počeo izdavati i časopis Nova prisutnost, čijim se nazivom jasno označio i program još jedne kršćanske udruge.
»Ciljevi udruge su: u evanđeoskom duhu i na tragu Drugoga vatikanskog koncila te post-koncilskih dokumenata kao i svih drugih pozitivnih znanstvenih, kulturnih i ostalih doprinosa raditi na razvoju čovjeka, naroda, Crkve i društva, a tako i razmatrati u dijalogu i punoj otvorenosti prema drugim misaonim, duhovnim i kulturnim gibanjima, sve bitne, prioritetne intelektualne, društvene i duhovne probleme našega vremena i sredine« (Statut, čl. 5).
Prvi glavni i odgovorni urednik Nove prisutnosti, akademik Ivan Supičić u proslovu prvoga broja 2003. ističe: »Univerzalni je zadatak današnje nove prisutnosti sebi i svijetu graditi, proročki i kritički, mostove na svim razinama, pa tako i na intelektualnoj i duhovnoj, čemu žele dati svoj doprinos autori i suradnici ovog časopisa. Njegove će stranice, u okviru mogućnosti, biti širom otvorene svim takvim ozbiljnim graditeljima.«
Što želimo postići ovim okupljanjem?
Kao prvo, želimo se susresti s vama da se međusobno upoznamo iako se, manje više, odnekud već znamo. Želimo otvoreno reći da smo kao Krug bili premalo otvoreni i da nismo dostatno poradili na dijalogu i na značajnijim zajedničkim projektima. Iako smo to željeli nismo uspijevali u tom iskoraku prema vama, jer kao udruga nismo imali ni osnovna sredstva.
U društvu i Crkvi u kojoj zajedno živimo kao kršćani moramo tražiti mjesta i načine za dijalog, ne da bismo između sebe odmjeravali snage, nego da bismo posvjedočili autentično kršćanstvo, kako bi naša različitost i zauzetost bila također jedna nova snaga prisutnosti u društvu u duhu Drugoga vatikanskog koncila. Svima nam je dobro poznata prošlost kroz koju smo tako mučno prolazili, kao i sadašnjost koja jest takva kakva jest, ali ako se ne okrenemo prema budućnosti, onda smo – uz svu našu hvalevrijednu ljudsku i vjerničku zauzetost – osuđeni na neuspjeh.
Naša je nakana ponuditi prostor suradnje u kojoj bismo jedni druge podržavali u posvemašnjoj slobodi, bez ikakva nametanja, jer smo svi različiti u svome poslanju, što je jako dobro, ali upravo stoga možemo o svemu tomu razgovarati, a da pri tom ne moramo nužno o svemu imati isto mišljenje.
Što Kršćanski akademski krug može pridonijeti takvu zajedništvu? Što je ono što Krug bitno razlikuje od drugih kršćanskih udruga i što je ono njemu vlastito što može ponuditi kako bi konkretno zajedno s vama mogao graditi bolji svijet? Na ta pitanje rado bismo čuli i vaše odgovore glede vaših udruga u kojima djelujete ili se kao pojedinci zauzimate za iste ciljeve. Rado bismo zajedno s vama bili u konkretnoj službi općem dobru.
Kršćanski akademski krug nudi znanstveni časopis Nova prisutnost kao prostor suradnje. Nije nam poznato da takav časopisa izlazi u nekoj od kršćanskih udruga ili pokreta, pa bismo vas rado upoznali s tom mogućnošću suradnje. Želimo kao kršćanska udruga posebice ponuditi suradnju pojedincima koji su članovi kršćanskih pokreta i udruga koji u svom zvanju i zanimanju već znanstveno rade ili se žele baviti znanstvenim radom a voljeli bi objavljivati svoje radove u časopisu koji je znanstveno vrednovan. Uvjereni smo da oni kojima je stalo do općepriznatih vrijednosti svojim pisanjem mogu sve nas zajedno bitno obogatiti i, dakako, time odaslati jasnu poruku javnosti da kao kršćanski intelektualci imamo što ponuditi suvremenom čovjeku i da smo u tomu stručni. Takav časopis može biti i vaš glas, poruka, intelektualno promišljanje hrvatske zbilje, a da ne izgubi ništa od znanstvenosti. Časopis uz onaj znanstveni dio, rado objavljuje i članke koji imaju snažnu poruku društvu i svijetu u kojem živimo. Svjedoci smo sve većeg pritiska nezaustavljive globalizacije i tržišne unifikacije što unosi dubok nemir u sve pore društva. A takva događanja kršćane nužno izazivaju na duhovna i intelektualna promišljanja koja trebaju i moraju iznijeti u javnost.
Dr. Željko Mardešić u svom kratkom promišljanju o novoutemeljenom Krugu i njegovu poslanju te o izazovima koje ne bi trebao prešutjeti kaže:
»Na našim je prostorima upravo taj novi svijet – obilježen u isti mah dobrim i lošim ishodima – nadošao u najnezgodnijem trenutku svakojakih kriza i nesporazuma. Ratne su rane još bile neizliječene, a već je nahrupio kapitalizam bez demokracije i tržišno gospodarstvo bez pravne države. Tako, siromaštvo raste do pravog velikog društvenog nemira, a kršćani se ne snalaze: i njih odveć ima među takozvanim političarima, trgovcima, ideolozima i zabavljačima. Zato sve više počinjemo sličiti na taj svijet, premda ga riječima oštro napadamo. Dapače, nerijetko se stječe dojam da ga želimo samo zamijeniti, a da se sami pritom ne promijenimo.«
Dr. Mardešić se ne miri s društvenim promjenama nego se želi s njima suočiti te preispitujući sebe i druge predlaže:
»Što hoće i kani učiniti Kršćanski akademski krug u tim i takvim uvjetima današnjega hrvatskog društva? Ne mnogo, ali s jasno zacrtanim i određenim ciljem. Valja nam se prije svega vratiti poruci i nauci Drugog vatikanskog koncila, a to znači dijalogu – a ne osudi – s ljudima u sve nepovoljnijem svijetu. Ne koristi, dakako, ljutiti se na taj moderni svijet, nego od njega započeti i pokušati ga učiniti što boljim i ljudskijim. A on će to zacijelo postati kad bude više demokratski, solidarno, civilno, razumski, kulturno i ekološki ustrojen. Ukratko, želimo svijet po mjeri čovjeka, ali onda i jednako primjerena sredstva kojima je to moguće postići u poštivanju drugog i drukčijeg. Dakle, neupitna suradljivost, uzajamno osluškivanje, razumijevanje i prijateljstvo, sloboda promišljanja i izražavanja vlastitih misli u potpunoj otvorenosti i iskrenosti jedino i isključivo u cilju bezuvjetnog traženja istine u svemu i o svemu, bez ikakvih primisli, 'posebnih računa', bojovnosti ili vlastitog isticanja.
Tako je sazrela potreba za pokretanjem jednog kruga koji želi razmatrati sve spomenute probleme našega vremena u svjetlu kršćanske duhovnosti, evanđeoskog duha te cjelovitog humanizma kojeg je čovjek osnovno polazište svakog promišljanja i na njemu utemeljenog djelovanja. U tom smislu, Krug nastoji biti nov, vidljiv i znakovit izraz bitnog zajedništva, povezanosti i suradnje u nastojanju što sustavnijeg oblikovanja i produbljivanja intelektualnog i duhovnog života te na samokritičkom preispitivanju savjesti, pročišćenju ponašanja i odnosa samih kršćana, kako među njima, tako i prema svim ostalim ljudima, bez ikakvih elitističkih i intelektualističkih pristupa.«
Na kraju pozivamo vas da putem časopisa Nova prisutnost stvaramo novo ozračje u društvu, a time i u Crkvi koja je nezaobilazni dio toga društva.
Uz zahvalu što ste nam darovali svoje vrijeme čitanjem ovoga dopisa i nadu u skorašnji susret srdačno vas pozdravlja i želi svako dobro


Petar Barun
predsjednik Kršćanskoga akademskog kruga
(tel. 098 39 59 50 e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ) 

TRANSLATE


SURADNICI

majhen
sarunic
dragic
budimlic
grgic
ARGUS
NEIMENOVANI

Priopćenja u toku političkog progona HDZ-ove vlade,Ive Sanadera i haaškog tužiteljstva - Text

PRIJATELJI

KOMENTARI